Meststof tussen rijen tot 20 cm diep | LandbouwMechanisatie

2021-12-18 03:44:07 By : Mr. Tony Wang

Machinefabrikant Rauch wil op de Agritechnica-beurs in februari 2022 belangstelling peilen voor een machine die maïs, koolzaad, bieten en groenten in rijen voorziet van kunstmest die elke rij tussen twee rijen op een diepte van 10 tot 20 cm wordt aangebracht.

Machinefabrikant Rauch wil op de Agritechnica-beurs in februari 2022 belangstelling peilen voor een machine die maïs, koolzaad, bieten en groenten in rijen voorziet van kunstmest die elke rij tussen twee rijen op een diepte van 10 tot 20 cm wordt aangebracht.

De Rauch Deepot is een pneumatische kunstmeststrooier die mest 'in depot' deponeert, ver genoeg onder de grond om verliezen in de vorm van ammoniak en lachgas en uitspoeling door hevige regen te voorkomen. De fabrikant zegt bijvoorbeeld al zeven jaar met deze machine te experimenteren in Noord-Duitsland. Bij maïs werd 20 procent minder stikstofkunstmest gebruikt en werd 8 procent meer geoogst. Volgens Rauch is het storten van kunstmest op een diepte van vijf cm niet diep genoeg om kunstmest te beschermen tegen weersinvloeden.  

Rauch nam de 2.000 liter zaadtank van de door Rauch gebouwde pneumatische Kuhn Megant als basis voor de Deepot 25.1. Er kan een verlengrand worden gemonteerd die de tank vergroot tot 2.500 liter. De Deepot hangt in de driepuntsophanging, heeft twee in spoorbreedte verstelbare steunwielen en achter de aankoppelbok een zware balk met vier of zes elementen eraan bevestigd met een parallellogram met hydraulische bodemdrukregeling en steenbeveiliging. Rauch noemt deze elementen de injectieschaar. De afstanden van de elementen zijn instelbaar. Een snijschijf opent een smalle slag en wordt gevolgd door een tand waarachter het mesttoevoerkanaal zit met daarboven de luchtafscheider. Twee schijven aan de zijkant van de tand zorgen ervoor dat de meststof in losse grond terecht komt en twee schuin geplaatste rollen drukken de grond weer tegen elkaar. De druk op de schaar kan hydraulisch worden verhoogd tot 300 kg. De meststof kan worden toegepast op een diepte van 10 tot 20 cm. De vier of eventueel ook zes injectiescharen, die over de profielbalk verschuifbaar zijn, worden elk voorzien van de juiste dosering van de meststof door middel van een hydraulisch aangedreven nokkenwiel, het Multirate systeem van Rauch. In de toekomst wil Rauch elk nokkenwiel elektrisch aandrijven met een elektromotor in het nokkenwiel, zodat elke mestuitlaat als sectie kan worden in- of uitgeschakeld. Deze doorontwikkelde Multirate zal waarschijnlijk ook terug te vinden zijn op de andere pneumatische kunstmeststrooiers van Rauch.

Rauch wil met de Deepot de mest tussen twee rijen deponeren. Dat zou ook de wortelontwikkeling meer stimuleren om biomassa te vormen, waardoor de gewassen beter bestand zijn tegen droogte. Rauch zegt in proeven tot 60 procent meer wortelmassa te hebben waargenomen. De machine is getest op drie bedrijven. Er zijn rijsnelheden tot 15 km/u bereikt. Bij 10 km/u kan 400 kg kunstmest per hectare worden gegeven. Volgens Rauch is er 113 kW (150 pk) nodig voor de Deepot 25.1. Op de weg is het prototype niet breder dan 2,55 meter.

De Deeppot 25.1 zaadtank is afkomstig van de Kuhn Megant zaaimachine.

De injectieschaar is uitgevoerd als een parallellogram. Met de cilinder worden de druk en diepte ingesteld en wordt het element vastgezet tegen stenen in de grond.

Voor elke injectieschaar is er een nokkenwiel dat zorgt voor de juiste dosering. De nokkenwielen worden in hun geheel aangedreven met een hydraulische motor. In de toekomst wil Rauch elk wiel met een eigen elektromotor aandrijven, zodat elk element als een sectie kan worden gesloten.

Opgevouwen is het prototype van de Rauch Deepot 25.1 niet breder dan 2,55 meter.

Na zijn MBO opleiding Veehouderij heeft Wilbert de opleiding Agrarisch Ondernemerschap afgerond. Hij is hoofdredacteur van de veetitels Elite en V-Focus en schrijft regelmatig voor Veehouderij Techniek, Tuin en Park Techniek en LandbouwMechanisatie.

Fertigatie, ofwel irrigatie en bemesting via druppelslangen, wordt in de akkerbouw steeds populairder. Van Iperen in Westmaas past al... Lees meer

Machinebouwer Ploeger heeft de AT5104 LNMS kunstmestinjectiemachine in de praktijk getest. Begin dit jaar werd de vierwieler aangekondigd. Ploeger heeft de... Lees meer

De Duitse machinebouwer Holmer breidt de Terra Variant serie uit met de 650. De machine met een vermogen van 480 kW (652 pk) is een aanvulling op de... Lees meer

Machine Vredo uit Dodewaard heeft het eerste prototype van de Profi XL 15 en de Profi XL 18 aan het werk gezet. De nieuwe zode-injectoren maken het... Lees meer

Agribidding, Auctionport, Epic, Ritchie Bros, Troostwijk, VDI. Allemaal veilinghuizen die hun geld verdienen met de verkoop van landbouwmachines.

De Valtra G135 Versu is handzaam voor de kunstmeststrooier of veldspuit met zijn scherpe draaicirkel en relatief laag gewicht. De testtractor, gekleed in camouflagekleuren, heeft een uitstekende armleuning en scherm. De cabine is aan de kleine kant.

Vijf jaar geleden nam het Duitse Baywa Abemec over. Een gesprek met directeur Hans Quint over de krimpende markt, robots, out of the box denken en belonen. "Het komt vanzelf."

Wim Steverink uit Tollebeek (Fl.) werkt al enkele jaren met een frontloze ploeg voor de tramlijnenteelt. Een nieuw prototype is af en moet zich de komende weken bewijzen.

Landbouwmechanisatie biedt akkerbouwers en loonwerkers relevante, gedegen, diepgaande en vooral onafhankelijke informatie over techniek in de akkerbouw